Konferencja klimatyczna - zbieramy podpisy

Sprawy społeczne - nie polityczne. Wydarzenia krajowe i lokalne, oraz dyskusje o nich.

Moderator: Moderator

Konferencja klimatyczna - zbieramy podpisy

Postprzez Ewa_Greenpeace » 2009-11-15, 22:52

7 grudnia w Kopenhadze odbędzie się konferencja klimatyczna, której celem jest przyjęcie nowego porozumienia w sprawie ochrony klimatu, a konkretnie podjęcie kroków w celu redukcji emisji gazów cieplarnianych.
Aby zmobilizować polityków do działań musimy zebrać jak najwięcej podpisów, które można składać na stronie http://www.tydecydujesz.org/
Każdy podpis to głos w słusznej sprawie. Pokażmy, że nas też obchodzi los naszej Ziemi.
Jeszcze dziś mamy wpływ na to co się dzieje z naszą planetą.

Pozdrawiam serdecznie

http://www.tydecydujesz.org/
Ewa_Greenpeace
Nowy

Postprzez Luciferio_n » 2009-11-17, 21:28

E tam, gazy.
Zajmijcie się czymś pożytecznym jak ochrona rzek, jezior, a nie...
Luciferio_n
Klawiatura w ogniu

Postprzez bilet ulgowy » 2009-11-18, 10:58

no wiesz, ale oni na tym zarabiają :-P
tak naprawdę nigdy się nie dowiesz
czy po drugiej stronie siedzi anioł, a nie człowiek
bilet ulgowy
Nawijacz

Postprzez pokoyo » 2009-11-18, 13:51

Z tego co wiem to gazy mają wiele wspólnego z ochroną wód... ale nie jestem tez wielkim znawcą.
Znaczy się ze na czym zarabiają? Nie powiem bo fanką greenpeacu to akurat nie jestem ale petycję podpisałam bo uważam ze założenia tej akcji Ty decydujesz są słuszne. Mogę im zarzucić to ze zamiast wędki dają rybke przez co nie zawsze pomoc z załozenia sprawdza sie długoterminowo ale ta akcja?! nie mam jej nic do zarzucenia chyba że jestem tak nieuświadomiona to uświadomcie mnie ;-)
pokoyo
Nowy

Postprzez bilet ulgowy » 2009-11-19, 11:58

grinpis nie działa dla idei, oni normalnie zarabiają - umowa zlecenie :oldmrgreen: i niech uciekają jak najdalej bo przez tych oszołomów nic wybudować nie można w kraju. Aż chce się powiedzieć viva la france :!:
bilet ulgowy
Nawijacz

Postprzez pokoyo » 2009-11-19, 14:53

nie będe sie opowiadała za lub przeciw greenpeace bo to się mija z celem kazdy ma swoje zdanie.
Fakt jest taki że ocieplenie klimatu jest i rózni sie od tych jakie wystepowały wcześniej. Na wp jest ciekawy artykuł na ten temat polecam
http://future.wp.pl/kat,111406,title,Oc ... caid=1921e

A jeśli chodzi o tą petycję ty decydujesz to tu akurat greenpeace nie ma z czego wyciągnąć korzyści a kampania ma na celu powiedzenie politykom że jak nas to obchodzi to i ich też powinno.
pokoyo
Nowy

Postprzez bilet ulgowy » 2009-11-19, 18:38

grinpis swoje, naukowcy swoje i nie wiadomo czy się potopimy czy zamarzniemy :lol:
bilet ulgowy
Nawijacz

Postprzez Ewa_Greenpeace » 2009-11-21, 21:49

bilet ulgowy napisał(a):grinpis swoje, naukowcy swoje i nie wiadomo czy się potopimy czy zamarzniemy :lol:

Raczej się potopimy, ponieważ wzrośnie poziom mórz spowodowany topnieniem lodowców i podnoszeniem się temperatury oceanów, zwiększy się też częstotliwość występowania wód z rzek, większe też będzie ryzyko powodzi i erozji. Jeżeli zacznie topnieć pokrywa lodowcowa Grenlandii i Antarktydy to poziom mórz może wzrosnąć nawet o 7 metrów

http://www.tydecydujesz.org/
Ewa_Greenpeace
Nowy

Postprzez bilet ulgowy » 2009-11-21, 23:05

69 metrów :cwaniakuje: a niektórzy mówią coś o zlodowaceniu...
bilet ulgowy
Nawijacz

Postprzez Luciferio_n » 2009-11-21, 23:19

Ewa_Greenpeace napisał(a):Raczej się potopimy, ponieważ wzrośnie poziom mórz spowodowany topnieniem lodowców i podnoszeniem się temperatury oceanów

Weź szklankę, wodę i lód.
Wrzuć do szklanki lód i zalej do pełna wodą. Jak sądzisz, czy choćby kropla się z tego wyleje? Nie. Ani kropelka. Podobnie będzie z lodowcami...
Luciferio_n
Klawiatura w ogniu

Postprzez pokoyo » 2009-11-22, 19:52

Luciferio_n chyba nie do końca sobie wyobrażasz jak to będzie... owszem wiekszość góry lodowej jest pod wodą ale reszta nad tafą więc według twojej teorii należałoby do tej szklanki pełnej wody i lodu dorzucić jeszcze lodu a wtedy na pewno sie rozleje.

Nie chodzi o to żeby starszyć ale dla własnego spokoju można zrobić kilka bezbolesnych dobrych uczynków dla środowiska.
pokoyo
Nowy

Postprzez bilet ulgowy » 2009-11-22, 21:24

pokoyo, a to kostka lodu w szklance inaczej się zachowuje niż lodowiec na oceanie? Tylko że to jest cześć lodu występującego na naszej planecie, reszta jest na powierzchni ziemi i jak ten się roztopi to być może poziom wód się podniesie.
bilet ulgowy
Nawijacz

Postprzez Luciferio_n » 2009-11-22, 21:25

pokoyo napisał(a):Luciferio_n chyba nie do końca sobie wyobrażasz jak to będzie...

Tak, tak. I cały ten lód zaraz stopnieje, przez CO2, który w zasadzie nie jest gazem, który powoduje największy efekt cieplarniany. GP mówi o podniesieniu temperatury o 2-3 stopnie, czasem pofantazjują o 4.

Przypomnijmy sobie jaka temperatura jest na biegunach? Hmm. najniższa zarejestrowana na południowym to trochę ponad 80 stopni. Średnio jakieś 30-40, więc gdy ona tak wzrośnie, o jakieś 5 stopni to nic, a nic temu lodowi się nie stanie. Widziałaś kiedyś lud topniejący w temperaturze -30 stopni? ;pp

pokoyo napisał(a):owszem wiekszość góry lodowej jest pod wodą ale reszta nad tafą więc według twojej teorii należałoby do tej szklanki pełnej wody i lodu dorzucić jeszcze lodu a wtedy na pewno sie rozleje.

Teraz uwaga, nastąpi zderzenie z rzeczywistością... >.>

Lodu "nad", jest około 10% (jedna dziewiąta, jeśli pamiętam dobrze z geografii), natomiast 90 pod spodem. Gdy woda zamarza zmniejsza swoją gęstość - robi się więcej lodu niż wody właśnie o około te 10%... Czyli akurat się wyrówna...

pokoyo napisał(a):Z tego co wiem to gazy mają wiele wspólnego z ochroną wód...

Na pewno nie CO2...
Im więcej CO2, tym lepiej rosną roślinki. Każdy biolog, botanik, ogrodnik nawet Ci to powie. Natomiast tysiącami innych związków jakoś się nie przejmują. Podobnie z wylewaniem ścieków i chemikaliów do rzek...
Luciferio_n
Klawiatura w ogniu

Postprzez bilet ulgowy » 2009-11-22, 21:44

Luciferio_n napisał(a):Przypomnijmy sobie jaka temperatura jest na biegunach? Hmm. najniższa zarejestrowana na południowym to trochę ponad 80 stopni. Średnio jakieś 30-40, więc gdy ona tak wzrośnie, o jakieś 5 stopni to nic, a nic temu lodowi się nie stanie. Widziałaś kiedyś lud topniejący w temperaturze -30 stopni? ;pp

Nasi drogowcy zaskoczeni atakiem zimy w grudniu zabłądzą i zaczną sypać solą na Spitsbergenie ;-) skoro już do Spitsbergenu dotarłem to tak po drodze jest wypiętrzająca się Skandynawia, przez którą podnosi się poziom Bałtyku po naszej stronie :-P
bilet ulgowy
Nawijacz

Postprzez Bałwan » 2009-11-23, 23:37

Dziwne, ale mam nieodparte wrażenie, że powinienem być żywo zainteresowany tym tematem... :oldmrgreen:
Bałwan
Początkujący

Następna strona

Powrót do Wiadomości z kraju i świata (społeczne)