Witam,
Jestem sfrustrowanym 16-latkiem. Szlag mnie trafia jak słyszę o tych wszystkich absurdach jakie mają miejsce w naszym kraju. Nie racjonalne rozdysponowanie pieniędzy. Całe prawo i sądownictwo jest źle zrobione. Sądy zamiast zajmować się poważnymi sprawami często zajmują się absurdami. Posłowie i inni co są u władzy myślą tylko o pieniądzach aby jak najwięcej napchać do swoich portfeli,a nie aby faktycznie coś zmienić. Jak myślę o tych wszystkich sprawach to aż wybucham ze złości że nie mogę nic tej sprawie zrobić.
Wpadł mi jeden pomysł do głowy lecz praktycznie nie do wykonania(zwykle takie mi przychodzą), aby utworzyć system głosowania naprawdę demokratycznego.
Nie potrzebny byłby cały sejm i senat co bardzo odciążyło by budżet państwa.
Sejm mógłby mieć powiedzmy do 100 osób. Oni decydowali by jakie ustawy mają sens a jakie nie. Tylko te sensowne byłyby dopuszczane do głosowanie. Na wszystkie sejmowe pomysły głosowaliby ZWYKLI OBYWATELE a nie posłowie. System ten musiał by być oczywiście elektroniczny bo innej opcji nie ma. Można by stworzyć specjalną witrynę na której byłyby pokazane wszystkie pomysły ustaw itp. na, które każdy mający dostęp do internetu i elektroniczny podpis mógłby głosować. Jeśli ktoś nie posiadałby tego to w placówkach publicznych(np szkoły,urzędy) mógłby skorzystać ze stanowiska komputerowego przystosowanego do głosowania. Myślę że stworzenie tego nie jest możliwe ponieważ posłowie nigdy się nie zgodzą na to aby stracili wysokie wynagrodzenia za bezczynne siedzenie. Głosowanie nie byłoby obowiązkowe. Każdy kto chciałby aktywnie zmieniać kraj mógłby głosować z dowolną częstotliwością.Stworzenie takiego systemu byłoby na pewno drogie,a także zabezpieczenie systemu przed hakerami byłoby wyzwaniem.
Jeśli ktoś ma jakikolwiek pomysł jak zmienić Polskę na lepsze lub jak skutecznie wpływać na władze proszę je tu napisać.