Przyszłościowe kierunki studiów

Uczelnie wyższe, plany na przyszłość, wybór zawodu, juwenalia, studenckie wybryki, akademiki i wiele innych tematów związanych ze studiami.

Moderator: Moderator

Przyszłościowe kierunki studiów

Postprzez whatsup » 2008-05-23, 20:04

Był już temat o unikalnych kierunkach studiów a teraz pora na te, które według analityków zapewniają niemalże pewne miejsce pracy.

W wyniku wieloletnich studiów (także porównawczych, w stosunku do innych krajów) rynku pracy i trendów rozwojowych poszczególnych dziedzin gospodarki, udało się wydzielić dziewięć podstawowych obszarów, w których dynamika rozwoju i zmian jest i będzie najwyższa.

Oto one:
1. Informatyka, telekomunikacja, Internet i technologie informacyjne
2. biotechnologia i jej zastosowania
3. ochrona środowiska
4. eksploatacja morza i dna morskiego
5. obsługa procesów integracji regionalnej
6. nowoczesne operacje finansowe, elektroniczna bankowość, handel elektroniczny
7. ochrona zdrowia, kształtowanie postaw prozdrowotnych, domowa opieka
zdrowotna nad ludźmi starymi
8. informacja, kultura popularna, przemysł rozrywkowy
9. edukacja

ź:edu.info
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez luchos » 2008-05-31, 14:31

whatsup napisał(a):1. Informatyka, telekomunikacja, Internet i technologie informacyjne

Miejmy nadzieję ;P
Jak studia to właśnie kierunek ten bym wybrał, a z takich dalekich planów to właśnie może w celech na nauczyciela Informatyki ;]
|||
luchos
Moderator

Postprzez zypolek » 2008-06-08, 14:55

ponoć również logistycy mają być w cenie, z tego co widze uczelnie na bieżąco otwierają tego typu kierunki
zypolek
Nowy

Postprzez kordian2702 » 2008-06-14, 14:04

Geodeci, architekci, Notariusze mają równie zamożną przyszłość... :roll:
Życie nie traktujmy na poważnie bo i tak z niego nie wyjdziemy żywi.
kordian2702
Nowicjusz

Postprzez Verbatim » 2008-06-15, 17:36

ja właśnie kończe turystykę... i zastanawiam się na co pójść na magisterkę... może wybiorę coś z listy
Verbatim
Początkujący

Postprzez whatsup » 2008-06-25, 22:18

Jest tu ktoś na socjologii? Albo zna ktos kogoś studiującego ten kierunek?
Bo mnie to zainteresowało trochę, no juz jakiś czas temu, tylko nie wiem czy wyrobie i w ogóle czy się opłaca na to iść....
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez pomidorro » 2008-07-19, 15:54

Ja studiuję automatykę i robotykę na polibudzie. I szczerze mówiąc myślę, że warto rozwijać się właśnie w tym kierunku. W robotach siła !
pomidorro
Nowy

Postprzez Conroe91 » 2008-07-19, 16:10

Ja mam zamiar iść na Polibude na informatykę.
Conroe91
Początkujący

Postprzez Akuku » 2008-07-20, 19:49

zypolek napisał(a):ponoć również logistycy mają być w cenie, z tego co widze uczelnie na bieżąco otwierają tego typu kierunki

Zgadza się... To chyba stosunkowo nowy kierunek, ale studiowanie logistyki międzynarodowej 'opłaca się'. No i kierunek nie wymaga wkuwania po nocach :).
kordian2702 napisał(a):Geodeci, architekci, Notariusze mają równie zamożną przyszłość...

8-)
Jest tu ktoś na socjologii? Albo zna ktos kogoś studiującego ten kierunek?

Mój kolega studiuje socjologie na łódzkim. Nie jest trudno, ale po tym raczej perspektyw zbyt wielkich nie ma. Jeżeli jesteś humanistką, to może lepiej stosunki międzynarodowe? Przyszłościowe jakby nie patrzeć.
pomidorro napisał(a):Ja studiuję automatykę i robotykę na polibudzie. I szczerze mówiąc myślę, że warto rozwijać się właśnie w tym kierunku. W robotach siła !

Wszystko związane z komputerami i technologią opłaca się studiować. Ofert pracy nawet na studiach dużo się dostaje. I to nie byle jakich :).
Kocham Bolka <3.
Akuku
Nowicjusz

Postprzez Alhambra » 2008-07-24, 08:42

Te biotechnologia to jest przyszłościowy kierunek od jakiś 7 lat! W tym kraju nie ma co liczyć na robotę po biotechnologii najwyżej doktorat. No ale zawsze są inne kraje
Let's dance Nosferatu!
Alhambra
Początkujący

Postprzez Gochta » 2008-07-24, 18:41

uczę się na kierunku technik informatyk i nie jeden mówi, że to zawód z przyszłością.. zobaczymy zobaczymy
Gochta
Początkujący

Postprzez buziak » 2008-08-07, 21:27

whatsup napisał(a):Jest tu ktoś na socjologii? Albo zna ktos kogoś studiującego ten kierunek?
Bo mnie to zainteresowało trochę, no juz jakiś czas temu, tylko nie wiem czy wyrobie i w ogóle czy się opłaca na to iść....

ja własnie 3 tyg temu obroniłam licencjat z socjologi :) na magisterskie się nie wybieram bo studiuje też inny kierunek:)

ale studia ogólnie ciekawe :) i nie trudne. Materialu do nauki nie jest zbyt wiele w porównaniu do innych kierunków bardziej ciężkich ale wszystko kwestia zainteresowań i co chcesz w przyszłości robić :)

a skąd macie ta liste?

bo szczerze mówiąc nie bardzo wydaje mi się że
whatsup napisał(a):9. edukacja

to kierunek przyszłościowy tym bardziej że nasze pokolenie się starzeje a dzieci mamy coraz mniej i nie zapowiada się aby byla jakaś bomba demograficzna. AAa jak wiemy wiele uczelnii niepublicznych otowrzylo kierunki typu pedagodika dlatego absolwentów pedagogiki jest za dużo. Polskie uczelnie nie dostosowują się do zapotrzebowań rynku pracy ;)
buziak
Początkujący

Postprzez viva91 » 2008-11-02, 20:58

whatsup napisał(a):8. informacja, kultura popularna, przemysł rozrywkowy

to może coś z tego, dziennikarstwo, a po nim nie zamierzam koniecznie felietony pisać, np. praca w reklamie mi bardzo odpowiada.

socjologia? fajny kierunek, interesuje mnie, choć mam lepsze, mimo to ten cenię wysoko. lecz każdy mi mówi ze po socjologii to tylko do urzędu pracy po zasiłek :-| nie wiem na ile to prawda, bo to opinie innych...
Jeśli uważasz że kobiety to słaba płeć, spróbuj w nocy przeciągnąć kołdrę na swoją stronę`
viva91
Coś pisze

Postprzez whatsup » 2008-11-02, 21:16

Ooo mnie też interesowała socjologia swojego czasu, ale dałam sobie spokój.
I też spotykam się z tą opinią, że to żaden kierunek, za bardzo ogólny i raczej pracy po nim nie ma. Mam inne o tym wyobrażenie, no ale cóż....
Zresztą teraz już nie można być po niczym pewnym pracy, czy to socjologia, czy to prawo.
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez viva91 » 2008-11-02, 21:31

po prawie praca jak w banku - jesli ma się w tym interesie znajomosci, taka prawda :-?
ogólnie prace najłatwiej znaleźć po technicznych kierunkach, bo brakuje nam w kraju fachowców...
Jeśli uważasz że kobiety to słaba płeć, spróbuj w nocy przeciągnąć kołdrę na swoją stronę`
viva91
Coś pisze

Następna strona

Powrót do Studia