Co to jest ASG?

Broń, uzbrojenie, wojsko, wojna, jednostki specjalne oraz wszystko co związane z pojęciem ASG (Air Soft Gun) & Paintball. Możesz tu umawiać się kulkowe strzelaniny, oraz opisać jak się bawiliście. Napisz jakiego sprzętu używasz i jaki wybrać najlepiej.

Moderator: Moderator

Co to jest ASG?

Postprzez Luciferio_n » 2007-08-22, 14:03

W tym artykule ukaże wam jedne z moich hobby, bo uważam ze ma jest to bardzo dobry temat na artykuł, szczególnie dla nas rodzaju męskiego, gdyż takie zabawy ma każdy z nas w DNA, jednak do rzeczy.

Co to jest ASG?
Air soft gun jest to gra, zabawa. Walczy się za pomocą broni ASG, które przy odpowiednim chronieniu niektórych części ciała jest bezpieczna! Oczywiście w tej przepięknej grze jest kilka drużyn, a systemy rozgrywek są przeróżne. Capture the flag, deathmatch i wiele innych. Dla niektórych jest to śmieszne, że ubieramy się jak kompania E, ale wg. mnie tak być powinno. Bluzy moro, spodnie, dobre buty repliki broni. Niejeden z Was pewnie chciałby pobiegać z AK-47 wykonanego z każdym najmniejszym szczegółem, o realnej skali 1:1. Każdy szczegół tej gry nadaje uroku, niepowtarzalnej atmosfery gry.

Co potrzeba aby zagrać?
Pierwszym warunkiem gry jest teren gdzie nie ma tzw "cywilów" czyli osób, które nie uczestniczą w rozgrywce i przechodzą przez teren walki. Takim terenem gdzie nie ma "cywilów" może być łąka, jakiś las, czasem jakieś opuszczone budynki, lecz uprzedzam, według prawa jest to nielegalne chyba, że powiadomimy o tym odpowiednie służby porządkowe (życzę powodzenia, gdy większość dobrych karabinów jest od 18 lat). Do tego powinny być specjalne wyznaczone miejsca, które są oznaczone, ogrodzone, i pod okiem specjalisty.
Drugą rzeczą jest ochrona oczu. Najlepszą ochroną wg mnie są gogle np. narciarskie i kominiarka. Oczywiście można kupić za 50 zł maskę która chroni całą twarz, lecz ma ona pewne minusy, których nie chce tu przytaczać.
Trzecim elementem, najdroższym niestety, jest broń. Giwere można kupić już za 50 zł, np. m4a1 (ja gram takim do dziś). Bronie i kulki są przeróżne (więcej info poniżej).

Sprzęt ASG.
Bronie:
Są to repliki broni palnej, najczęściej wykonane w skali realnej (1:1). Do broni można dokupić różne bajery, takie jak:
Latarki - podczas nocnych potyczek bardzo przydatna, latarkę przykręcamy do szyny R.I.S, tak jak wszystkie akcesoria.
Kolimatory - celownik optyczny, w którym punkt (celownik) wyświetlany jest laserem. Można porównać do lunety, lecz kolimator nie przybliża, a tani kolimator strasznie rozmazuje obraz!
Lasery - Przykręcamy do szyny, i w szarej porze dnia, widzimy na czole przeciwnika punkt, gdzie polecą nasze kulki.
Granatniki - Na pierwszy rzut oka, faktycznie wygląda jak prawdziwy granatnik, ale nie wyrzuca z siebie materiał wybuchowy, a np. 150 kulek.

Repliki dzielą się na trzy rodzaje:

Sprężynowe, gdzie po każdym strzale przeładowujemy, naciągamy sprężyną by znów wystrzelić kulę.
Elektryczne, gdzie naciągana sprężyna jest przez specjalny silniczek, zasilany akumulatorem. Ten rodzaj broni jest najlepszym rozwiązaniem dozwolonym od 18 lat.
Gazowe, przykładem tej broni jest paintball. Ten rodzaj broni jest najmocniejszy, najbardziej wymaga konserwacji, i dokupywania butli z gazem, co wcale nie jest za tanie, przynajmniej dla mnie.

Amunicją w tej zabawie są kulki ASG o średnicy 6mm. Kulki te dzieli się ze względu na wagę, ciężar jednej kulki dochodzi nawet do 0,33g! Lecz jednak tu płacimy za jakość.
Tutaj mogę dodać, z własnego doświadczenia, że kulki to jest taki asortyment, na którym nie powinniśmy oszczędzać. Dobre kulki zwiększają osiągi naszej broni, czasem nawet o 10 metrów lub więcej.

Parę słów od gracza...
W ASG gram już pół roku. Nigdy nie miałem z tego powodu poważnych problemów. Jest to też wynikiem, że w tej grupie gdzie gramy zwracam wielką uwagę na bezpieczeństwo gry. Stawiajcie bezpieczeństwo jako sprawę priorytetową! Uważam, że każdy gracz CS'a powinien spróbować swoich sił w realnej walce. Nie tylko w fikcji. Przeżycia są wspaniałe! Z całego serca namawiam Was do tego abyście zrobili kumplowi śliwę na udzie, bo jest to zawsze miłe wspomnienie, którego nikt wam nie odbierze, a radości daje niemiara.

Dziękuję za przeczytanie, miłej i bezpiecznej gry!

źródło: cs-serwis.pl
Luciferio_n
Klawiatura w ogniu

Postprzez Alterer » 2007-08-24, 15:16

Chętnie bym spróbował żebym mógł.
Alterer
Filozof

Postprzez mordial » 2007-12-07, 00:29

Paintball jest warty polecenia! Na początek wystarczy zebrać paru chłopa i wynająć klub. Stawki zależą od miejsca, ja płaciłem od 70 - 130 pln.
mordial

Postprzez Sharana » 2007-12-27, 20:40

Jakie paru chłopa? HALO to jawna dyskryminacja !! Jest wiele kobiet które interesują sie tym sportem i wcale nie są w nim gorsze od facetów, więc wypraszam sobie ;-)
W mojej osobie masz właśnie przykład jednej z takich kobiet.. jeśli chcesz możemy się zmierzyć... zbierzemy drużyny i do dzieła :-D
Sharana

Co to jest ASG?

Postprzez TrNw » 2007-12-30, 11:52

Luciferio_n napisał(a):
Z całego serca namawiam Was do tego abyście zrobili kumplowi śliwę na udzie, bo jest to zawsze miłe wspomnienie, którego nikt wam nie odbierze, a radości daje niemiara.

Co za propagowanie przemocy.. <rozbawiony> Siniak na cały np. tyłek? Jakie miejsca jeszcze są nieochraniane?
Obrazek
Obrazek
TrNw
Coś pisze

Postprzez luchos » 2008-01-04, 17:04

trwn napisał(a):Co za propagowanie przemocy.. [...] Jakie miejsca są jeszcze nie ochraniane?

Bez przesady ;] Żadna przemoc to nie jest ;) Napewno nie są ochraniane dłonie, krocze itp. (aczy są ale na pewno w mniejszym stopniu :) )
|||
luchos
Moderator

Postprzez TrNw » 2008-01-04, 17:46

Oj tylko tak żartowałem. Krocze! O nie to nie gram. Wolę nie ryzykować :_)
Obrazek
Obrazek
TrNw
Coś pisze

Postprzez luchos » 2008-01-04, 20:42

TrNw napisał(a):Krocze! O nie to nie gram. Wolę nie ryzykować :_)

Zamów sobie te spodnie, co mają gracze w Crisys. :mrgreen: Albo majtki z metalu :mrgreen: Może nie wygodne, ale chronią skarby xD
|||
luchos
Moderator

Postprzez TrNw » 2008-01-05, 01:37

luchos napisał(a):

Zamów sobie te spodnie, co mają gracze w Crisys. :mrgreen: Albo majtki z metalu :mrgreen: Może nie wygodne, ale chronią skarby xD

No jeszcze tego by brakowało! Nosiłbym majtki jak pas cnoty. Chyba nie stać mnie na tak wyszukane zabawy.
Obrazek
Obrazek
TrNw
Coś pisze

Postprzez Alterer » 2008-01-05, 17:41

TrNw napisał(a):
luchos napisał(a):

No jeszcze tego by brakowało! Nosiłbym majtki jak pas cnoty. Chyba nie stać mnie na tak wyszukane zabawy.

Przecież nic się nie stanie jak raz ktoś Cię trafi w Twój "skarb"... :-P
Alterer
Filozof

Postprzez Sharana » 2008-01-08, 20:57

Można czasem oberwać i to porządnie, to jeszcze zależy z jakiej broni...
Przez 2 miesiące miałam śliwę na pół uda bo dostałam z bliskiej odległości (za bliskiej)... :)
Sharana

Postprzez TrNw » 2008-01-08, 21:04

To mnie bynajmniej nie zachęca do zabawy. Ale widzę że tu mamy kogoś obeznanego w tych sprawach. Możesz przybliżyć mi koszta takiej rozrywki? Tylko nie odsyłaj mnie do żadnych stronek. Najlepiej napisz z własnego doświadczenia ile co i jak. (jakie przyrządy obowiązkowe, dodatki itp)
Obrazek
Obrazek
TrNw
Coś pisze

Postprzez Sharana » 2008-01-10, 23:54

Ja miałam okazję wielokrotnie bawić się w ten sposób, poniewaz moja szkoła dość często urządzała nam obozy przetrwania w bieszczadach... jakie koszta ciężko mi okeślić jeśli wybrać opcję Bieszczad, natomiast w miastach jest sporo miejsc do tego przeznaczonych.
Sharana

Postprzez mordial » 2008-01-14, 22:35

Sharana, najmocniej przepraszam za dyskryminację wynikająca z naszego języka :P

Co do przemocy to paintball ma początki w 'zabawie' znacznikami do świń ;) a wy się nie bawicie sprzętem "biurowym"? Na początku gry gracze zwykle są instruowani: o jest zabawa! można sobie zrobić krzywdę! jest sprzęt, ochraniacze (koszt zestawu/os to ok 1,5k). Masek NIGDY nie ściąga się na polu. Jest strefa "ochronna" gdzie jest zakaz strzelania.

Dodatkowo tu nie ma pistoletów tu są markery 8-) zupełnie jak nie pacjent tylko klient ;)

Jak się ktoś wkręci z granie to zwykle podpina się do ludzi "mających" sprawdzone hurtownie, a kulek potrafi polecieć. Alternatywą jest wynajęcie pola i sprzętu, jako rekreacja wyjdzie taniej i przyjemniej a kogo wciągnie to sobie poszuka importera.
mordial

Postprzez majeranek » 2008-06-04, 21:37

Wedlug mnie on paintballa jest lepsze ASG. Wada aSG jest taka ze nie ma sladow na ubraniach od farby i nie wiadomo czy sie kogos trafi ( gra na zaufanie ). Ale duzym plusem sa karabiny. Sa to repliki prawdziwych karabinow wykonane w skali 1:1. Kolejnym plusem napewno jest cena, bo kulki sa znacznie tansze od paintballowych :)

Pozdr
majeranek
Nowy

Następna strona

Powrót do Militaria, paintball, ASG