Problemy z trawieniem, jakie leki stosować?

Inne pytanie i problemy związane z życiem i zdrowiem kobiety.

Moderator: Moderator

Postprzez Monia100 » 2008-11-09, 22:05

Witam serdecznie od dłuższego czasu mam problemy z trawieniem. Najczęściej jest to następstwem ciężko strawnego jedzenia. Po macdonaldzie, bigosie i tłustych daniach mam dziwne kłucie po lewej stronie i okropne uczucie pełności. Jakie leki lub zioła mogę mi pomóc??
Monia100
Nowy

Postprzez whatsup » 2008-11-09, 22:12

Aaa to ja Ci polecę koleżanko Ranigast Max na niestrawność i Espumisan może też - wprawdzie to na wzdęcia jest, ale uczucie pelności też zwalczy.
Lepiej unikaj takiego jedzenia ciężkostrawnego, bo sobie zniszczysz przewód pokarmowy... nie ma żartów z tym. Jak się już dlugo dolegliwości utrzymują to wybierz się do specjalisty.
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez Monia100 » 2008-11-09, 23:29

A ten renigast to nie jest na zgagę?? Espumisan nawet czasami stosuję.
Monia100
Nowy

Postprzez whatsup » 2008-11-10, 10:36

Ranigast jest i na zgagę i na niestrawność, więc też powinno pomóc.
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez t0mi » 2008-11-10, 11:36

Monia100 nie jedz takich dań w przyszłości to sam śmietnik ten mcdonalds chociażby.

A te kłucie w boku to pewnie wina jedzenia w pośpiechu, złej żywności tłustej, nie zdrowej, zły dobór posiłków do pory dnia,nie do końca strawiona żywność itp.
Leki, zioła- możesz coś spróbować, zioła szczególnie. I ważne, żeby problem się nie powtórzył przyjrzyj się dokładniej jadłospisowi ;-)
Narzekałem, że nie mam butów, dopóki nie spotkałem człowieka, który nie miał stóp.

— James Matthew Barrie
t0mi
Nawijacz

Postprzez Alicja.W » 2008-11-10, 16:00

Monia100 napisał(a):Witam serdecznie od dłuższego czasu mam problemy z trawieniem. Najczęściej jest to następstwem ciężko strawnego jedzenia. Po macdonaldzie, bigosie i tłustych daniach mam dziwne kłucie po lewej stronie i okropne uczucie pełności. Jakie leki lub zioła mogę mi pomóc??

Monia zdecydowanie zgadzam się z tym że musisz zmienić dietę! Jeżeli chodzi o całokształt to może porozmawiaj o tym z lekarzem specjalistą ;-)
Natomiast jeżeli szukasz z jakiegoś leku to Renigast próbowałam tylko ten na zgagę. Więc na trawienie nie mogę ci go polecić. To co jest sprawdzone w środowisku moich przyjaciółek to na pewno Espumisan i Lipancrea. Espumisan pomaga na gazy, ale to chyba już wiesz, natomiast lekiem który pozytywnie wpływa na trawienie jest Lipancrea. Zawsze stosuję go gdy wymaga tego sytuacja. Myślę że każdej z nas zdarza się moment słabości kiedy przesadzimy troszkę z jedzeniem różnych potraw. W takich momentach gdy czuję ból w okolicach trzustki stosuję właśnie ten lek. Taki jest mój sposób na te dolegliwości.
Alicja.W
Nowy

Postprzez Monia100 » 2008-11-12, 17:22

Witam kupiłam sobie dzisiaj chlebek wasa i zaczynam dbać o siebie. Wzięłam sobie wasze słowa do serca! Muszę coś z tym zrobić ponieważ dłużej tak być nie może. A powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, ten lek lipancrea dostępny jest bez recepty??? Jaka jest cena tego specyfiku?
Monia100
Nowy

Postprzez Alicja.W » 2008-11-14, 09:30

Witaj Monika, wiesz co miałam pewne wątpliwości, ponieważ dostałam ten lek na recepcie, ale przed chwilką zadzwoniłam do mojej koleżanki i ona potwierdziła że można ten lek dostać bez recepty. Kosztuje on około 10 zł, dokładnie Ci nie powiem, ponieważ nie pamiętam. Jedno jest pewne że mi pomaga!! :-)
Alicja.W
Nowy

Postprzez Marta » 2008-11-21, 12:49

i co skuteczny jest ten środek? bo ja też ostatnio właśnie przesadziłam z jedzeniem i mój brzuszek niestety dał to po sobie odczuć, miałam wzdęcia, odbijało mi się jednym słowem nie przyjemna sprawa! Ale co robić w takich sytuacjach? Wiadomo, że czasem są jednak sytuacje że zjemy to tłuste jedzonko...chyba każdy tak ma i nie da się tego uniknąć :-(
Marta
Początkujący

Postprzez kamelleonka » 2008-12-05, 22:04

Ja Ci mogę tylko poradzić (oczywiście oprócz wpomnianego nie jedzenia ciężkostrawnej żywnośći), to jedzenie mniejszej ilości jedzenia naraz. Lepiej nie 'napychać' się na siłę. Lepiej wstać od stołu z lekkim niedosytem, oczywiście nie głodząc się ;-) . Jeśli jedank przesadzisz, spróbój naturalnie pozbyć się problemu. Polecam czerwoną herbatę. Smakuje znakomicie, i co najważniejsze - pomaga. Pozdrawiam
'Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło'
HS
kamelleonka
Początkujący

Postprzez Marta » 2008-12-08, 14:09

ba ale żeby to było takie proste! :roll: przecież sami najlepiej wiecie jak ciężko odmówić rozkoszy naszemu podniebieniu i tak się bierze i bierze do buzi kolejne kęsy a na sam koniec przechodzi się przez te męczarnie o których pisałam. Ile razy już sobie obiecywałam że koniec! Że tym razem ścisła dieta ale jak widać nie mam silnej woli, bo zawsze ulegałam. Ale przecież jakoś trzeba sobie radzić w takich chwilach, dlatego szukam jakiegoś sposobu ale widzę że nie jestem sama bo wy też miewacie tego typu problemy ufff trochę mi lżej z tego powodu
Marta
Początkujący

Postprzez haneczka » 2009-02-02, 22:27

ja zawsze po większym posiłku piję sobie zieloną herbatkę dobrze działa na trawienie więc polecam, przynajmniej mi pomaga;)
haneczka
Początkujący

Postprzez erta » 2009-11-11, 21:59

Czytałam na roznych forach, że buscopan jest najlepszy na "klucie" w brzuchu
Politycy i hieny polują w stadzie
erta
Początkujący

Postprzez Ilsa » 2009-11-14, 22:53

erta napisał(a):Czytałam na roznych forach, że buscopan jest najlepszy na "klucie" w brzuchu

Te małe pigułeczki znam, ale biorę zawsze w babskie dni lub jak mnie stres dopadnie i w brzuchu zagości. Natomiast, jak zjem jakieś świństwo i brzuszek mi wariuje to zawsze zażywam zioła szwedzkie. Nauczyłam się od mojej mamy:) W smaku paskudne, ale zawsze pomagają:P
Ilsa
Nowy

Postprzez alek » 2009-12-27, 15:29

Na twoim miejscu dałbym sobie spokój z róznymi tabletkami, organizm łatwo się od nich uzaleznia- pomyśl co będziesz brała kiedy będziesz starsza. Radzę raczej pomysleć o zmianie diety:) Mniej mcdonalda i podobnych świństw
alek
Nowicjusz

Następna strona

Powrót do Inne problemy