Podstawy antykoncepcji

Wszystko o sposobach zapobiegania ciąży - porady, sposoby, wasze doświadczenie.

Moderator: Moderator

Podstawy antykoncepcji

Postprzez Alterer » 2007-08-24, 16:18

Zamiast bać się ciąży, możesz jej przecież skutecznie zapobiegać.

Jeżeli nie chcesz mieć dziecka, nie licz na łut szczęścia.

Antykoncepcja zapewnia kobiecie i mężczyźnie komfort psychiczny. Dzięki niej mogą uniknąć dramatu niechcianej ciąży i świadomie zaplanować porę urodzenia dziecka tak, by od początku było ono oczekiwane i kochane. Związek dwojga ludzi powinien być wolny od strachu przed ciążą. Seks, któremu towarzyszy lęk i pełne niepokoju myśli typu - "czy dziś można?" - jest uboższy o całą gamę radosnych przeżyć i doznań. Zamiast nich może pojawić się zniechęcenie, nie mówiąc o przypadkach poważnych nerwic na tle seksualnym. Jeśli kochająca się para z jakichś powodów materialnych, zdrowotnych, zawodowych - nie jest gotowa na przyjęcie dziecka, powinna zdecydować się na którąś z form antykoncepcji. Na tym m.in. polega odpowiedzialność za powołanie nowego życia.

Wiele kobiet nie stosuje żadnego zabezpieczenia z obawy przed szkodliwymi działaniami ubocznymi. Najczęściej ten niepokój wynika z fałszywych, choć bardzo rozpowszechnionych opinii, zwłaszcza na temat tabletek hormonalnych. Dlatego tak ważna jest rzetelna wiedza o różnych sposobach zapobiegania ciąży. Zamiast polegać na zdaniu koleżanki czy innych nie sprawdzonych do końca źródłach informacji, lepiej sięgnąć do fachowych książek czy artykułów w gazetach. A najlepiej poradzić się ginekologa, który pomoże dobrać najwłaściwszy sposób. Najwłaściwszy, to znaczy dopasowany do wieku, stanu zdrowia, sytuacji życiowej, akceptowany przez oboje partnerów. Inne środki lekarz zaleci nastolatce, inne mężatce pragnącej kiedyś mieć dziecko, jeszcze inne takiej samej mężatce cierpiącej na zaburzenia hormonalne. To, że w niektórych sytuacjach czy w pewnym wieku zajście w ciążę jest mało prawdopodobne, nie oznacza, że jest niemożliwe. O sterowaniu płodnością powinna zatem myśleć zarówno kobieta rozpoczynająca współżycie, jak i będąca w okresie przekwitania
Źródło: antykoncepcja.pl

L
Ostatnio edytowano 2008-02-29, 19:11 przez Alterer, łącznie edytowano 1 raz
Alterer
Filozof

Postprzez Eunice » 2008-02-11, 16:06

Ja preferuje globulki dopochowe Patentex Oval + gumka do tego... Bo wiadomo 100% pewnosci nigdy nie ma...
-Co znaczą te chmury na Twoim życiowym Niebie?
Przecież jesteś taka szczęśliwa...
-Te chmury są po to,
By Słońce nie raziło mnie zbyt mocno w oczy.

;***
Eunice
ExtraUser

Postprzez beretka89 » 2008-02-29, 11:02

ja nie polecam antykoncepcji,moim zdaniem jezeli ma byc dziecko to bedzie,skoro decyduje sie na wspolzycie to musze liczyc sie z konsekwencjami...wprawdzie niektore srodki nie sa szkodliwe,ale niekomfortowe(np.prezerwatywy)...ale tabletki antykoncepcyjne sa szkoldliwe,chocby dlatego,ze przyzwyczajamy organizm do nich i jest on przez nas kierowany(cykl itd.)a gdy kiedys bedziemy chcieli miec dziecko,to niestety moze ono urodzic sie chore...ale wiadomo,kto co lubi,ja nie uzywam i jedynie "zabezpieczam" sie poprzez wyliczanie i obserwacje itd...sposoby naturalne :mrgreen:
beretka89
Początkujący

Postprzez aLehandro » 2008-02-29, 19:15

Jako facet pewnie nie mam pojęcia o tabletkach. Ale nie rozumiem, dlaczego panuje taki strach przed zażywaniem ich? Dla mnie sprawa jest prosta: Idziesz do ginekologa, on jako lekarz wykonuje badanie i dobiera odpowiednią tabletkę, która nie będzie zagrażać, ewentualnie informuje o skutkach takich i takich. Gdyby to było takie niebezpieczne, to zwyczajnie żaden lekarz nie doradzałby stosowania tabletek.
Proszę kobiety o wyrozumiałość. Jestem tylko facetem... wydaje mi się, że tabletki to najlepszy sposób na komfortowy seks.
"What kind of world.. gone be without you."
aLehandro
Coś pisze

Postprzez beretka89 » 2008-02-29, 19:46

niektorzy jednak nie uznaja antykoncepcji tak poprostu...ale fakt ze niby przpeisuje to lekarz,jednak jak kazdy lek ma on skutki uboczne...
beretka89
Początkujący

Postprzez jessica » 2008-02-29, 21:15

aLehandro napisał(a):wykonuje badanie i dobiera odpowiednią tabletkę,

tak się składa, że najczęściej wybierają taką po prostu, metodą prób i błędów.

ale i tak jestem za tą metodą
LIFE IS LIFE
jessica
Przedziera się

Postprzez Eunice » 2008-03-09, 18:26

Najlepszą metodą jest: szklanka zimnej wody zamiast... :lol:
-Co znaczą te chmury na Twoim życiowym Niebie?
Przecież jesteś taka szczęśliwa...
-Te chmury są po to,
By Słońce nie raziło mnie zbyt mocno w oczy.

;***
Eunice
ExtraUser

Postprzez aLehandro » 2008-03-09, 20:34

Najskuteczniejszą metoda antykoncepcji jest wstrzemięźliwość ;p
"What kind of world.. gone be without you."
aLehandro
Coś pisze

Postprzez ksara21 » 2008-03-16, 20:01

dziewczyny to do jakich ginekologów wy chodzicie?
Beretke co ty za bdury wypisujesz??
tutaj widzę, że faceci mają większe pojęcie o środkach anty niż Ty.
ksara21
Początkujący

Postprzez Isza » 2008-03-20, 19:15

Bo nie ma nic złego w tabletkach. faktem jest, że zazwyczaj lekarz zada kilka pytań i przepisuje tabletki. Ja tą metodą trafiłam na dobre i ani razu na nie nie narzekałam:)
Isza
Początkujący

Postprzez maadz » 2008-03-21, 00:02

antykoncepcja może być też kwestią a może problemem wiary.
ja nie mam nic przeciwko, sama zamierzam stosować.
a mówiąc, ze jak każdy lek ma skutki uboczne.. to trzebaby odstawić Ibupromy i Aspirynki...
poza tym tabletki mogą pomóc. same możemy decydować kiedy ma być miesiączka, nie ma skoków hormonów, a menstruacje są łagodne... jak dla mnie bomba ;)
Wędrujemy cygańskim obozem
nocujemy w gwiaździstej grozie,
dzisiaj pod Wielkim Wozem,
jutro na Wielkim Wozie...
maadz
Nowy

Postprzez jessica » 2008-03-21, 15:02

no właśnie, jak wiadomo każda metoda ma swoje plusy i minusy. i problem co wybrać na powiedzmy 3 lata nie jest taki trudny, ale jak się zastanawiam co zrobić jak już będę mieć dzieci i nie będę planowała kolejnych i tak do momentu przekwitania, to nie wiem. w końcu to jest kilkanaście lat...
tabletki przez kilkanaście lat to jednak duże prawdopodobieństwo skutków ubocznych
metody naturalne to trochę... nie to,
gumka, ale dla faceta to nie ta frajda
spirala, drobnym maczkiem na opakowaniu jest napisane, zeby zabezpieczać sie dodatkowo gumka
plastry, zastrzyki to podobnie jak tabletki tylko nie obciążają wątroby
podcięcie jajowodów, nigdy w życiu

no, ale ten dylemat wystąpi za x lat i dwójkę dzieci
LIFE IS LIFE
jessica
Przedziera się

Postprzez tymka » 2008-04-26, 10:04

jessica, a czemu nie naturalne? może też, co rozumiesz pod pojęciem "metody naturalne"?
tymka
Początkujący

Postprzez jessica » 2008-04-26, 18:23

naturalne to takie bez ingerencji, czyli kalendarzyk, bilings.
a czemu nie? bo trochę się boję. coś mnie zdenerwuje, rozreguluje mi się cykl i bobo w wieku 40 lat? nie chcę ryzykowac dla dobra siebie i dziecka. chociaż wraz z wiekiem maleje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, więc może?
LIFE IS LIFE
jessica
Przedziera się

Postprzez tymka » 2008-04-27, 09:53

są takie metody naturalne, które uwzględniają przesunięcia cyklu. Ja zamierzam takie stosować od początku ;)
tymka
Początkujący

Następna strona

Powrót do Antykoncepcja