Masturbacja czy to jest grzech?

Rozmowy o wyznaniach. Życie religijne, chrześcijaństwo, buddyzm, ateizm.

Moderator: Moderator

Masturbacja czy to jest grzech?

Postprzez Conroe91 » 2008-07-20, 10:10

Czy Masturbacja to jest grzech? Bo boję się księdzu do tego przyznać :(
Conroe91
Początkujący

Postprzez Akuku » 2008-07-20, 10:40

Jeśli zadajesz takie pytanie to pewnie myślisz, że masturbowanie się jest złem. A niby dlaczego? Przecież to Twoje ciało, możesz z nim robić to co tylko chcesz. Poza tym kiedy masz jeszcze troche zdrowego rozsądku i nie robisz tego 15 razy dziennie, to nawet skutków ubocznych nie ma. Podsumowując: onanizm nie szkodzi, jest jak hobby[bo czym się różni od czytania książki czy oglądania filmu?], według mnie może być najzdrowszym nałogiem, no i lepiej ulżyć sobie w cierpieniu i nagłej potrzebie niż biegać sfrustrowany i narażać się innym.

Poza tym czemu z tego się spowiadasz?

Co do grzechu: Bóg dał Ci rączki, Bóg dał Ci strefy erogenne, Bóg dał Ci potrzeby, Bóg dał Ci wyobraźnie i fantazję, więc niech teraz nie mówi, że to szatański postępek.
Kocham Bolka <3.
Akuku
Nowicjusz

Postprzez Eunice » 2008-07-20, 11:26

Akuku napisał(a):Co do grzechu: Bóg dał Ci rączki, Bóg dał Ci strefy erogenne, Bóg dał Ci potrzeby, Bóg dał Ci wyobraźnie i fantazję, więc niech teraz nie mówi, że to szatański postępek.

Zgadzam się... To nic złego, a poza tym możesz poznać jak reaguje twoje ciało na różnego rodzaju dotyk... Dowiesz się co lubi twoje ciało...
-Co znaczą te chmury na Twoim życiowym Niebie?
Przecież jesteś taka szczęśliwa...
-Te chmury są po to,
By Słońce nie raziło mnie zbyt mocno w oczy.

;***
Eunice
ExtraUser

Postprzez Conroe91 » 2008-07-22, 12:48

Dzięki Dziewczyny :) Ja masturbuje się tylko raz dziennie przed snem pod pościelą. No i czasem analnie próbuje ale się nie udaje ;)
Conroe91
Początkujący

Postprzez TiMi » 2008-07-27, 16:09

Owszem to nic złego :P
Jednak dla nas ;) Kościół zabrania "samogwałtu" uważa go za grzech.
Obrazek
TiMi
Nowicjusz

Postprzez Vermilion » 2008-07-27, 18:30

Jak wszelakie przyjemności oprócz dawania na tace x).
Inside my shell i wait and bleed
Vermilion
Początkujący

Postprzez Miłujący prawde » 2008-09-16, 13:12

Autorytety z dziedziny medycyny zajmują na ogół takie samo stanowisko.
Jeden z lekarzy powiedział: „Podkreślam, że masturbacja jest rzeczą normalną, powszechną, a także nieszkodliwą”.
Niektórzy ludzie utrzymują, iż wobec takiego nagminnego występowania tego zjawiska ta praktyka jest „normalna”, natomiast „brak masturbacji u zdrowej młodzieży jest sprawą niepokojącą”.
Jednak okazuje się, że masturbacja jest przeciwna naturze. I co do tego nie żadnej wątpliwości - tak jest.
Małe dzieci niewiele albo w ogóle nic nie wiedzą o stosunkach cielesnych między mężczyzną a kobietą. Ale gdy chłopiec zaczyna dorastać, budzi się w nim wewnętrzna świadomość, która mu podpowiada, że rozładowanie wzrastającego napięcia seksualnego znajdzie u osoby płci żeńskiej, i na odwrót.
Masturbacja zaś (tak jak homoseksualizm) lekceważy i pomija ten naturalny porządek rzeczy.
Jest to jedna z form ‚zamiany pożycia zgodnego z naturą’ na „przeciwne naturze”.
Jednak u wielu dają wtedy o sobie znać resztki wszczepionego przez Boga sumienia, które bywa wrodzone wszystkim ludziom, i potępiają taką praktykę, wywołując wewnętrzne poczucie winy.
Czytasz List do Rzymian 1:26, 27; 2:14, 15:
Dlatego też Bóg wydał ich haniebnym żądzom seksualnym, bo zarówno ich kobiety zamieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze, jak i mężczyźni podobnie porzucili zgodne z naturą pożycie z kobietą i gwałtownie zapłonęli w swej pożądliwości jedni ku drugim, mężczyźni z mężczyznami czyniąc to, co sprośne, i na samych sobie otrzymując pełną odpłatę należną za ich błąd” i
Kiedy bowiem ludzie z narodów, nie mający prawa, z natury czynią to, co jest w prawie, ludzie ci, chociaż nie mają prawa, sami dla siebie są prawem. Właśnie oni pokazują, że treść prawa jest zapisana w ich sercach, gdy ich sumienie świadczy wraz z nimi i we własnych myślach są oskarżani lub też uniewinniani”.
Zatem choć liczni psychiatrzy i inni lekarze starają się stworzyć wrażenie, iż świadomość winy z powodu masturbacji należy wyłącznie przypisać „wpływom społecznym i wychowaniu”, to sprawa z powodzeniem może się przedstawiać wprost przeciwnie:
istnieje większe prawdopodobieństwo, że tam, gdzie brak takiego poczucia własnej winy, należy to tłumaczyć tym, iż dana jednostka została uprzednio przez kogoś doprowadzona do przeświadczenia, jakoby uprawianie masturbacji było właściwie „normalne”, „naturalne”, a nawet „pożyteczne”.
W gruncie rzeczy nowoczesna propaganda jedynie stara się tym sposobem zagłuszyć i wyłączyć sumienie będące darem od Boga.
Ponieważ masturbacja jest „przeciwna naturze”, cierpi na tym psychika człowieka, który ją uprawia. Potwierdza to czas.
"Konkluzja sprawy, po wysłuchaniu wszystkiego, jest następująca: Bój się prawdziwego Boga i przestrzegaj jego przykazań. Na tym bowiem polega cała powinność człowieka"(Kaznodziei 12:13).
Miłujący prawde
Początkujący

Postprzez Przemek » 2008-09-17, 22:10

Ja się masturbuję pewnie przez dojrzewanie biologiczne i z czasem mi to minie. Przynajmniej mam taką nadzieje.
You spin me right round baby.
Right round like a record baby.
Right round round round. xDD
Przemek
Nowicjusz

Postprzez el_dorado » 2008-10-28, 08:24

Może i wg. religii jest grzechem, jednak nawołuje do zdrowego rozsądku. Jest normalna i wręcz wskazana. Odsyłam do pierwszego lepszego artykułu z działu seksuologia :)
el_dorado
Coś pisze

Postprzez adam1221 » 2008-10-28, 16:23

Ja kiedyś 'to' robiłem, spowiadałem sie dla księdza. Wkońcu mi sie znudziło i przestałem :-) . Ogólnie to zawsze po robocie miałem wyrzuty (nie wiem dlaczego :-P ). Jak przestałem to nawet mam lepsze samopoczucie już mnie nie ciągnie mam więcej energii itd. więc jednak ma ona jakiś wpływ na życie.
adam1221
Dyskutuje

Postprzez el_dorado » 2008-10-29, 08:15

adam1221 napisał(a):Ja kiedyś 'to' robiłem, spowiadałem sie dla księdza. Wkońcu mi sie znudziło i przestałem :-) . Ogólnie to zawsze po robocie miałem wyrzuty (nie wiem dlaczego :-P ). Jak przestałem to nawet mam lepsze samopoczucie już mnie nie ciągnie mam więcej energii itd. więc jednak ma ona jakiś wpływ na życie.

Tak, jeśli harmonia jest zachowana to pozytywny :). Jeśli martwi Ciebie ksiądz, który mówi, że to grzech ciężki to bardzo mi przykro :)
el_dorado
Coś pisze

Postprzez Samunia » 2008-10-29, 10:02

Ja też myślę, że masturbacja to całkiem normalna rzecz. Zupełnie naturalna. Ale jak wiadomo co za dużo to nie zdrowo;)
Samunia
Początkujący

Postprzez paliczek » 2008-10-30, 10:29

Nie milujacy prawde! Nie stawiaj znaku rownosci miedzy homoseksualizmem
a masturbacja.Odnosisz sie do Listu Rzymian,mowiac najprosciej,zamierzchlych czasow.
No to moze poczytamy Platona,zobacz jak to wtedy bylo...nic sie nie zmienilo.
Masz tam obraz tego,iz tak bylo , jest i bedzie.Zawsze homo i les trwaly i trwaja
w naszej rzeczywistosci.I maja sie dobrze,skrzetnie tylko powyzsze ukrywajac.
Nie probuj wywolac u ludzi poczucia winy,tylko dlatego,ze uciekaja sie do masturbacji.
Gdzie i jak maja to silne napiecie rozladowac?Wlasnie m.in.dla psychiki ma to duze
znaczenie.Nie falszuj obrazu tego.Bedzie cos nie tak,gdy dana osoba bedzie miec
partnera,a czynic to bedzie dalej.Ale wkraczamy tu juz w dziedzine wiedzy,ktora
tlumaczy powyzsze.Masz racje el_dorado - zdrowy rozsadek.
Kiedy zapytasz mnie co kocham najbardziej,odpowiem ze zycie.Ty odwrocisz sie i odejdziesz nie wiedzac o tym,ze moje zycie to ty..
paliczek
Klawiatura w ogniu

Postprzez ghalatan » 2008-10-30, 15:55

A ja uważam że masturbacja jest jak najbardziej nie stosowna... jeśli nie chcecie mówić o nie że jest grzechem to nie, ale przyznacie sie rodzinie że sie masturbujecie? Jeśli nie to powinniście pomyśleć czy takie zachowanie aby nie jest "bee".
ghalatan
Moderator

Postprzez paliczek » 2008-10-30, 16:48

To jest ghalatan twoja opinia,i masz do niej prawo.Jest to sprawa intymna.
Czy sie kiedys bedziesz przyznawal swojej rodzinie,ile razy sypiasz ze swoja
dziewczyna,czy zona?Czy ty naprawde mowisz wszystko swojej rodzinie?
Jest pewien obszar w zyciu,zarezerwowany tylko dla nas.Zauwaz,ze nie mowimy
w temacie o stosownosci.Nie ghalatan,to nie jest bee!
Kiedy zapytasz mnie co kocham najbardziej,odpowiem ze zycie.Ty odwrocisz sie i odejdziesz nie wiedzac o tym,ze moje zycie to ty..
paliczek
Klawiatura w ogniu

Następna strona

Powrót do Religia