Wiara a fanatyzm

Rozmowy o wyznaniach. Życie religijne, chrześcijaństwo, buddyzm, ateizm.

Moderator: Moderator

Wiara a fanatyzm

Postprzez whatsup » 2008-03-21, 19:47

Fanatyzm - zmora religii na całym świecie. I taki najświeższy przykład związany z obchodami Wielkiego Piątku (bo raczej mozna nazwać to fanatyzmem):

Na Filipinach około 20 osób, w tym 15-letni chłopiec i 18-letnia dziewczyna, poddało się w Wielki Piątek ukrzyżowaniu - tradycyjnemu krwawemu misterium, które nie jest pochwalane przez Kościół katolicki.
W upalny dzień w wiosce Cutud, 80 km na północ od stolicy Filipin Manili, ukrzyżowania zgromadziły tysiące widzów. Gwoździe, którymi przebijane są stopy i dłonie ochotników, są długości ołówka i ceremonia przebiega wśród krzyków bólu.
Misterium ma spektakularny przebieg. Na kilka godzin przed przybiciem do krzyży półnadzy ochotnicy ubrani w kaptury biczują się bambusowymi prętami i kijami wysadzanymi kawałkami szkła.
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez Eunice » 2008-03-21, 19:49

Szczerze??? Dla mnie to jest chore... Powinni tego zabronić i to jak najszybciej...
-Co znaczą te chmury na Twoim życiowym Niebie?
Przecież jesteś taka szczęśliwa...
-Te chmury są po to,
By Słońce nie raziło mnie zbyt mocno w oczy.

;***
Eunice
ExtraUser

Postprzez eFcA » 2008-03-21, 21:44

jeny.. ja tego nie pojmuję..!
To jest przecież straszne!
nie wiem co oni chcą przez to osiągnąć..
usatysfakcjonowana. xD
bądź.! uaah.! zostań.! tylko dla mnie.! ..*..
będzie różowo nam. tylko zostań i poproś ładnie dziś.!;*
eFcA
Rozgadany

Postprzez Naamah » 2008-03-22, 11:56

Masakra... :shock:
Przesada...
Ja tam wolę Szatana i tak.
On pewnie śmieje się z ich głupoty. :lol:
:)
Naamah
Filozof

Postprzez aLehandro » 2008-03-22, 12:29

Dla mnie tak samo głupie jest nie jedzenie mięsa w piątek. No ale to ich sprawa.
"What kind of world.. gone be without you."
aLehandro
Coś pisze

Postprzez Marcin » 2008-03-22, 13:16

Tak głupota głupotą, ale oglądając wczorajsze Wydarzenia Polsatu zobaczyłem jak to "ukrzyżowanie" wygląda... Pomijając fakt, że to przesada to osoby, które się tam gromadzą stają się niczym kibice na meczu... Stoją i kibicują, a inni siedzą sobie przy pobliskim barze, piją piwo i zajadają pizze :/ I to ma być to odwzorowanie męczeń Jezusa? Ehh...
Marcin
Moderator

Postprzez eFcA » 2008-03-22, 13:53

Pomijając fakt, że to przesada to osoby, które się tam gromadzą stają się niczym kibice na meczu... Stoją i kibicują, a inni siedzą sobie przy pobliskim barze, piją piwo i zajadają pizze :/ I to ma być to odwzorowanie męczeń Jezusa? Ehh...

no dokładnie..
także to obejrzałam i... aż mnie zatkało (co rzadko sie zdarza).
To jest z lekka chore jak na mój umysł..
usatysfakcjonowana. xD
bądź.! uaah.! zostań.! tylko dla mnie.! ..*..
będzie różowo nam. tylko zostań i poproś ładnie dziś.!;*
eFcA
Rozgadany

Postprzez Naamah » 2008-03-22, 13:58

To jest z lekka chore jak na mój umysł..

Znaczy się jesteś zdrowa. :mrgreen:

Zgadzam się z Wami. To jest przesada, zresztą ja nie lubię Jezusa.. ; )
Masakra.
To jest z Satanizmem prównywalne. :mrgreen: Sekta jakaś!
I kto mówi, że Sataniści są ŹLI? ;>> :mrgreen:
Naamah
Filozof

Postprzez whatsup » 2008-03-25, 10:29

No niestety....zdarzają sie odchyły w religiach. I to dość często....
To był dość mocny przykład takiego fanatyzmu, mozna tu podawać jeszcze terroryzm, wojny na tle religijnym - no to wszystko znamy.. Ale często zagorzali wierzący czepiają sie o naprawde jakies mało istotne pierdoły - cos sobie ubzdurają i juz afera.

Przykład:
Była sprawa, że islamisci w Turcji bardzo zbulwersowali się kiedy w meczu Ligi Mistrzów Fenerbahce - Inter Włosi wystapili w białych koszulkach z czerwonym krzyżem. Turkom skojarzyło sie to z templariuszami, krucjatami - po meczu wniesiono sprawę do sądu o obrazę uczuć religijnych kibiców wyznających islam....... To tylko koszulki na wyjazdowe spotkania, wszędzie w takich wystepuja, a ci naraz, że to prowokacja, atak ze strony chescijan, obraza......
No soryy..... przesada....

Katolicy tez nie święci - również mozna znaleźć przykłady gdzie się tak czepiają wszystkiego...no ale cóz poradzić - to własnie ten fanatyzm, nieodłączna czesć wszystkich religii niestety.....
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez Kani » 2008-03-31, 17:45

ukrzyżowanie po prostu nie jest tam traktowane tak jak kiedyś, teraz to taka zabawa jak suspension ([rozpływa sie i ścieka po ścianie]) :)
po prostu tłumaczą to religią, chyba po to żeby nie zakazali im tego robić..
"There's no love in your violence..."
Kani
Przedziera się

Postprzez whatsup » 2008-03-31, 18:34

Kani napisał(a):po prostu tłumaczą to religią, chyba po to żeby nie zakazali im tego robić..
właściwie to kościoł sprzeciwia sie tym misteriom, potępia je. No ale jak widać jakoś nie udaje się tego całkowicie zlikwidować.....
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez Kani » 2008-03-31, 18:49

whatsup napisał(a):
Kani napisał(a):po prostu tłumaczą to religią, chyba po to żeby nie zakazali im tego robić..
właściwie to kościoł sprzeciwia sie tym misteriom, potępia je. No ale jak widać jakoś nie udaje się tego całkowicie zlikwidować.....

własnie, kościół! ale sam kościół nie może zrobić nic, aby tego nie robili, ewentualnie postraszyć grzechami, piekłem itp.
tu musi interweniować ich władza, a jak widać, ta nie robi nic.
chociaż ja bym tam im nie zabraniała, jakby nie łączyli tego z religią, to niech robią co chcą, toleruje wszelkie takie zabawy.. gdyby nie tłumaczyli tego religią, zapewne wszystko by było ok, ewentualnie pisali by że są popieprzeni..

w sumie, to kościół wszystkiego może sie przyczepić i często niestety to wykorzystuje.
"There's no love in your violence..."
Kani
Przedziera się

Postprzez whatsup » 2008-03-31, 19:14

No tak też fakt.... a jakby nie przyznawali sie, że są katolikami i nie nawiązywali bezpośrednio do śmierci Chrystusa pewnie od razu zostaliby uznani za jąkąś sekte ;)

A władza widocznie ma to gdzieś - a nawet korzyści czerpie, bo i turśyci się zjadą i pieniążki zostawią.... więc co sie sprzeciwiać?

Chore....
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez Martyna92 » 2008-04-11, 19:48

ja z fanatyzmem mam do czynienia dwa razy w tygodniu w szkole.. moja katechetka jest nawiedzoną chrześcijanką.. dosłownie. :-?
Martyna92
Nowy

Postprzez godek » 2008-04-14, 10:08

Taki jednodniowy fanatyzm (a'propos wypadków na Filipinach) to nic w porównaniu z fanatyzmem długofalowym (fale radia Ma_Ryja chociażby). A jeśli mowa o Filipińczykach, to bardzo często takie zabiegi robione są b. często dla samych turystów, wszystko nakręca rynek.
godek
Nowicjusz

Następna strona

Powrót do Religia