Dzięki piratom tanieją programy komputerowe

Sprawy społeczne - nie polityczne. Wydarzenia krajowe i lokalne, oraz dyskusje o nich.

Moderator: Moderator

Dzięki piratom tanieją programy komputerowe

Postprzez Luciferio_n » 2007-08-22, 09:23

"Metro": Spadają ceny legalnego oprogramowania komputerowego. Firmy, które do tej pory liczyły straty z powodu konkurencji pirackich programów, obniżają ceny, by zachęcić do kupna oryginałów.

Zakup komputera to niemały wydatek. A przecież doliczyć trzeba także koszty oprogramowania. Najtańsze Windowsy XP, w tzw. wersji OEM, które musimy sami instalować na komputerze, kosztują ok. 400 zł, do tego jeszcze pakiet Office za kolejne 400 zł albo nawet za 1,2 tys. zł (zależy od wersji). Dlatego piractwo w Polsce ma się świetnie.

Na szczęście producenci software'u postanowili zareagować i zaczynają obniżać ceny za oryginalne oprogramowanie. Już 24 sierpnia na półki polskich sklepów trafi specjalna promocyjna partia pakietu biurowego Microsoft Office. Zapłacimy za nią niemal o 50 proc. mniej niż dziś - 199 zł.

- Mamy nadzieję, że dzięki tej ofercie sprzedaż wzrośnie i ludzie chętniej sięgną po oryginalny produkt, mówi Joanna Frąckowiak z Microsoftu. Gigant z Redmont jest kolejną firmą, która decyduje się na obniżkę swoich produktów. Od niedawna za popularny program do katalogowania plików - Total Commander, zapłacimy 20 proc. mniej, czyli 99 zł, a jeden z najbardziej znanych polskich programów antywirusowych mks_vir do końca wakacji jest o 20 proc. tańszy. Mniej zapłacimy także za gry.

źródło: onet.pl
Luciferio_n
Klawiatura w ogniu

Postprzez Alterer » 2007-12-02, 17:13

Musimy podziękować za to piratom ;-) .
Jednak programy powinny jeszcze mniej kosztować.
Alterer
Filozof

Postprzez Marthin » 2007-12-02, 17:31

Luciferio_n napisał(a):Najtańsze Windowsy XP, w tzw. wersji OEM, które musimy sami instalować na komputerze, kosztują ok. 400 zł

Chyba ok. 300zł...
... a nawet i taniej :arrow: http://www.skapiec.pl/site/cat/26/comp/7327

Alterer napisał(a):Jednak programy powinny jeszcze mniej kosztować.

Zgadzam się. Ale jeśli nie chcesz wydawać kasy na oprogramowanie do kompa, to przecież możesz poszukać "darmowych odpowiedników" dla programów dla systemu Windows: pakiety biurowe, programy multimedialne, programy do nagrywania plyt, do grafiki, itd.. Jest szereg darmowych programów, jest w czym wybierać.

Często o tym wspominam, że jeszcze jest system Linux, który jest darmowy.
Marthin
Moderator

Postprzez Alterer » 2007-12-02, 17:33

Zgadzam się. Ale jeśli nie chcesz wydawać kasy na oprogramowanie do kompa, to przecież możesz poszukać "darmowych odpowiedników".

Nie łatwiej ściągać z p2p?
Alterer
Filozof

Postprzez Sewo » 2007-12-02, 18:17

Jeśli już ściągać to z najmniejszym ryzykiem. Z reguły jest trudno wykryć pirata który pobiera przez http, no chyba że będzie policja zawita do domu na zwykłą kontrole i zobaczy sterty płyt.
Podpis ukradła cenzura.
Sewo
Administrator

Postprzez Marthin » 2007-12-02, 19:08

Alterer napisał(a):Nie łatwiej ściągać z p2p?

Masz tu na myśli full wersje? Jeśli tak to wiadomo że to piractwo. A przez p2p łatwiej namierzyć osobę ściągającą/udostępniającą.

Przeczytaj tego newsa, co się dzieje we Francji z piratami.
Nam to jeszcze nie grozi :-P
Marthin
Moderator

Postprzez Alterer » 2007-12-03, 16:46

[ Dodano: 2007-12-03, 16:51 ]
S3w0 napisał(a):Jeśli już ściągać to z najmniejszym ryzykiem. Z reguły jest trudno wykryć pirata który pobiera przez http, no chyba że będzie policja zawita do domu na zwykłą kontrole i zobaczy sterty płyt.

Jeszcze nigdy mi się nie przytrafiła kontrola. Z resztą jest bardzo małe ryzyko żeby mnie wykryli... A płyt nigdy nie używam, wszystko zapamiętuję na dysku twardym (500 gb).
Marthin007 napisał(a):
Alterer napisał(a):Nie łatwiej ściągać z p2p?

Masz tu na myśli full wersje? Jeśli tak to wiadomo że to piractwo. A przez p2p łatwiej namierzyć osobę ściągającą/udostępniającą.

Przeczytaj tego newsa, co się dzieje we Francji z piratami.
Nam to jeszcze nie grozi :-P

No właśnie, u nas możemy czuć się bezpieczni.

A skoro się ma internet, to po co kupywać drogie programy? W moim mieście nie nigdy nie sprawdzają, bo to ich nie obchodzi.
Alterer
Filozof

Postprzez luchos » 2007-12-03, 18:11

Moim zdaniem, jakby te wszystkie oprgramowania, gry itp. były tańsze, tego całego piractwa by nie było.. Sami to stworzyli.. Bo na świecie wiecej ludzi jest uboższych niż bogatszych.. To po co mają kupować coś bardzo drogiego, skoro mogą kupić to samo za 5 razy taniej?! Gdyby nie te ceny - piractwa by nie było..
|||
luchos
Moderator

Postprzez Alterer » 2007-12-03, 18:40

luchos napisał(a):Gdyby nie te ceny - piractwa by nie było..

Właśnie...
VAT też mogliby usunąć... Czasem można pomarzyć ;-) .
Alterer
Filozof

Postprzez TrNw » 2007-12-27, 21:03

Alterer napisał(a):Jednak programy powinny jeszcze mniej kosztować.

Zgadzam się. Ale jeśli nie chcesz wydawać kasy na oprogramowanie do kompa, to przecież możesz poszukać "darmowych odpowiedników" dla programów dla systemu Windows: pakiety biurowe, programy multimedialne, programy do nagrywania plyt, do grafiki, itd.. Jest szereg darmowych programów, jest w czym wybierać.

Często o tym wspominam, że jeszcze jest system Linux, który jest darmowy.

Popieram. Ja np. z płatnego oprogramowania to mam tylko Windowsa.. Osobiście używam Linuxa, ale jak trzeba coś zrobić do szkoły to niestety tylko na Windows, żeby uniknąć problemów.

No i neta przegląda się trochę wygodniej w XP..
Obrazek
Obrazek
TrNw
Coś pisze

Postprzez WarSong » 2008-01-15, 22:08

Kiedyś było tak, że jak np kupiło się nagrywarkę, albo jakiś sprzęt z komputerem, to WinXP nie kosztował 400 zł a np te 60 zł. Ewentualnie jak się kupuje komputer, to tam chyba też jest oryginalna wersja Windowsa, Office? Fakt, płatny! Ale od czego jest Star Office, wersja darmowa, praktycznie coś jak Office, jedynie inne nazwy podprogramów, piractwo było, jest i będzie, niezależnie od cen, płyta kosztuje 1 złotówkę, a Office 400, więc, lepiej mieć 400 kopii Offica czy jedną drogą? :D

Poza tym, spójrzcie na cenę Photoshopa, albo Corela, jak dla mnie Pirat to najlepsze rozwiązanie ;)
http://www.fotka.pl/wielkanoc/koszyk/3375554 dorzuc kumpeli jajo, nie bądź skąpy ; )
WarSong
Rozgadany

Postprzez Marthin » 2008-01-16, 19:12

WarSong napisał(a):albo jakiś sprzęt z komputerem, to WinXP nie kosztował 400 zł a np te 60 zł.

60zł to chyba cena za piracką kopię Windowsa

WarSong napisał(a):Ale od czego jest Star Office, wersja darmowa, praktycznie coś jak Office, jedynie inne nazwy podprogramów

Zgadzam się. Choć ja preferuję OpenOffice'a, też darmowy, projekt open source.

WarSong napisał(a):Poza tym, spójrzcie na cenę Photoshopa

Masz do wyboru jeszcze GIMPa i Paint.NET. Darmowe są.

I taka mała ciekawostka: Photoshop za 175zł dla studentów
http://www.tweaks.pl/news,photoshop_za_ ... ,2443.html
Marthin
Moderator

Postprzez TrNw » 2008-01-16, 21:07

Ale nie oszukujmy się, możliwościami jeszcze daleko im do Photoshopa. Oczywiście nie twierdzę że są złe. Sam używam GIMPA jako standardowy program do obróbki grafiki i wychodzą super efekty. Ale do profesjonalnej pracy, tylko PS.. Poza tym, jeżeli ktoś zakupi oryginał 2-3 tysiące złotych, to wykonując różne projekty i zlecenia, często pieniądze zwracają się już po pierwszej robótce.
Obrazek
Obrazek
TrNw
Coś pisze

Postprzez WarSong » 2008-01-17, 08:30

No ja tam nie wiem Marthin, tak tylko słyszałem, poza tym jest jeszcze kilka sposobów, ja np kupiłem laptopa, oryginalny OS oczywiście, do tego płytka Recovery, nie ma co prawda Win Vista (płytki) ale jest płytka Recovery, mnie to wystarczy, i tak nikomu jej nie miałbym zamiaru pożyczyć więc na jedno wychodzi, poza tym tak jak masz Gimpa, odpowiednik photoshopa dla mniej profesjonalnych grafików, tak masz Linuxa, gdzie Windows przy nim wymięka ;) przynajmniej mniej błędów i wirusów, na Win Vista jest prze masakra.
http://www.fotka.pl/wielkanoc/koszyk/3375554 dorzuc kumpeli jajo, nie bądź skąpy ; )
WarSong
Rozgadany

Postprzez kordian2702 » 2008-06-03, 16:43

piractwo ma się dobrze bo jest tanie a co jest tanie to opłacalne.
Myśle że oprogramowania powinny być o wiele tansze. Zastanawia mnie fakt czy za granicą są oprogramowania tańsze niż u nas.
Tak samo ma sie z pirackimi płytami i grami komputerowymi. Z jednej strony jeśli piractwo nadal będzie sie rozwijać to doprowadzi to do nieopłacalności produkcji orgianłów, spadek sprzedawanych towarów i w konsekwencji zawieszenie lub upadek firm produkujących oprogrmowania.
Z drugiej strony jeśli piractwa będzie mało z powodu bardzo dobrych metod walki z tą przestępczościa firmy będą wymuszały klientowi drogie zakupy w celu zdobycia ptogramu.
kordian2702
Nowicjusz

Następna strona

Powrót do Wiadomości z kraju i świata (społeczne)