Marsz Wyzwolenia Konopi

Sprawy społeczne - nie polityczne. Wydarzenia krajowe i lokalne, oraz dyskusje o nich.

Moderator: Moderator

Re: Marsz Wyzwolenia Konopi

Postprzez Djenalien » 2010-05-30, 12:19

Byłam na tym marszu i było na moje oko 6-7 tysiecy ludzi.. ale w oficjalnych informacjach podaje, sie że było nas 2 TYSIĄCE!!!
Djenalien
Nowicjusz

Postprzez Markuss » 2010-05-30, 16:48

Oj to by dopiero było jakby zioło było legalne :o
Markuss
Nowy

Postprzez luchos » 2010-05-31, 20:48

Obrazek

;p
|||
luchos
Moderator

Postprzez kiki23 » 2010-06-01, 12:24

są ważniejsze sprawy niż używki i wątpię żeby ktoś w najbliższym czasie zawracał sobie głowe takim prblemami
kiki23
Nowy

Postprzez Djenalien » 2010-06-02, 13:39

kiki23 napisał(a):są ważniejsze sprawy niż używki i wątpię żeby ktoś w najbliższym czasie zawracał sobie głowe takim prblemami

Każdy obywatel ma swoje sprawy, ktore dla niego sa najwazniejsze. Dla jednego beda to sądy rodzinne, dla innego prawo budowlane, dla trzeciego - parytety, dla czwartego ustawa o ipn, a dla piatego - wlasnie moze temat wolnosci, ktora jest ograniczana nieskuteczna i zla ustawa antynarkotykowa ;) to wszystko kwestia punktu widzenia :)
Djenalien
Nowicjusz

Postprzez Neesia » 2010-06-04, 10:16

Djenalien napisał(a):Każdy obywatel ma swoje sprawy, ktore dla niego sa najwazniejsze. Dla jednego beda to sądy rodzinne, dla innego prawo budowlane, dla trzeciego - parytety, dla czwartego ustawa o ipn, a dla piatego - wlasnie moze temat wolnosci, ktora jest ograniczana nieskuteczna i zla ustawa antynarkotykowa ;) to wszystko kwestia punktu widzenia :)

Zgodzę się z tym, że każdy ma inne imponderabilia, jednakże rzuciła mi się w oczy "nieskuteczna i zła ustawa antynarkotykowa". Co do określenia 'nieskuteczna', to się zgodzę, jednak chodzi mi o skonkretyzowanie dalszej części. Narkotyki to wolność?
`Ból - musisz go pokonać, bo prawda jest taka, że nie da się go ominąć. A życie ciągle przysparza nowych.`
Neesia
Udziela się

Postprzez Djenalien » 2010-06-08, 21:51

Neesia napisał(a):
Djenalien napisał(a):Każdy obywatel ma swoje sprawy, ktore dla niego sa najwazniejsze. Dla jednego beda to sądy rodzinne, dla innego prawo budowlane, dla trzeciego - parytety, dla czwartego ustawa o ipn, a dla piatego - wlasnie moze temat wolnosci, ktora jest ograniczana nieskuteczna i zla ustawa antynarkotykowa ;) to wszystko kwestia punktu widzenia :)

Zgodzę się z tym, że każdy ma inne imponderabilia, jednakże rzuciła mi się w oczy "nieskuteczna i zła ustawa antynarkotykowa". Co do określenia 'nieskuteczna', to się zgodzę, jednak chodzi mi o skonkretyzowanie dalszej części. Narkotyki to wolność?

Raczej chodzi o utrzymywanie pewnego lobby, czyli mafii narkotykowej mówiąc wprost.
Djenalien
Nowicjusz

Postprzez LongIsland » 2010-07-26, 22:39

Możliwość brania narkotyków to wolność wyboru, a jakże :) Jeżeli nikomu nie szkodzę, to przecież dlaczego nie wolno mi tego robić? ;) Myśle, że jesteśmy w stałym konflikcie między kulturą a wolnością, pisał o tym Freud w książce 'Kultura jako źródło cierpień'.
LongIsland
Początkujący

Postprzez luchos » 2010-07-28, 13:56

e tam, gadanie, teraz dosc latwo wylapac wszystkie "kruczki" prawne jesli chodzi o posiadanie w malych ilosciach marihuany, z tym ze i tak nie da sie wyeliminowac calego procesu ;-) ale kary jak najbardziej tak
|||
luchos
Moderator

Postprzez LongIsland » 2010-07-29, 01:13

luchos napisał(a):e tam, gadanie, teraz dosc latwo wylapac wszystkie "kruczki" prawne jesli chodzi o posiadanie w malych ilosciach marihuany, z tym ze i tak nie da sie wyeliminowac calego procesu ;-) ale kary jak najbardziej tak

Za co kary? :)
Nie wiem też co masz na myśli z tym wyłapywaniem kruczków ;) Wydaje mi się, że ludzie, którzy szukali do tej pory nie znaleźli... podziel sie dobry człowieku ;)))
LongIsland
Początkujący

Postprzez luchos » 2010-07-29, 09:30

Pomogę sobie tzw poradnikiem konsumenta ;-)

chodzi mi chocby o sugerowanie sie nieszkodliwoscia dla spolecznosci, co mowi art. 1 kodeksu karnego
§ 2. Nie stanowi przestępstwa czyn zabroniony, którego społeczna
szkodliwość jest znikoma.
Kodeks karny zajmuje wówczas stanowisko, że "...przestępność czynu zależy od stopnia jego społecznej
szkodliwości (jego karygodności). Przy posiadaniu oczywiscie materialu przy sobie, mozna sie powolywac na znikoma szkodliwosc dla spolecznosci co jednak calego procesu nie ulatwia, jednakze grzywny czy czegokolwiek byc moze i tak. Nie wiem co jest gdy znajda cos wiecej np w twoim domu, czy gdziekolwiek ;-)
|||
luchos
Moderator

Postprzez LongIsland » 2010-08-01, 16:27

Pewnie, warto znać swoje prawa... Poradnik Konsumenta to jakiś przewodnik? ;)
Ja tam wole mieć przygotowaną gadkę na temat wolności i zajmowania się policjantów sprawami, które nikomu nie szkodzą - przecież także moje podatki idą na te działania policji... Mimo wszystko prawo jest złe w tej materii, piszą o tym w gazetach wprost - mamy najgorsze prawo narkotykowe w całej Europie - najbardziej restrykcyjne a przez to - powodujące największą przestępczość narkotykową :/

Powiedz luchos, dlaczego pozostawił być 'w użyciu' kary za posiadanie narkotyków? Dlaczego uważasz, że to dobre rozwiązanie? Jeżeli dobrze zrozumiałam Twoje wypowiedzi... ;)
LongIsland
Początkujący

Postprzez bilet ulgowy » 2010-08-02, 19:22

Tak naprawdę w karaniu za posiadanie nie chodzi o to żeby kogoś sądzić za 0,003 grama tylko o to żeby mieć czym podeprzeć tekst "powiedz nam skąd to masz, a łagodniej cię potraktujemy". Bez tego nie wpadałaby żadna grubsza rybka. Niby gdzieś był pomysł, albo nawet projekt ustawy o nie karaniu po przyznaniu się skąd to w kieszeni się wzieło. Ale chyba na pomysłach się skończyło.
tak naprawdę nigdy się nie dowiesz
czy po drugiej stronie siedzi anioł, a nie człowiek
bilet ulgowy
Nawijacz

Postprzez LongIsland » 2010-08-07, 20:24

bilet ulgowy napisał(a):Tak naprawdę w karaniu za posiadanie nie chodzi o to żeby kogoś sądzić za 0,003 grama tylko o to żeby mieć czym podeprzeć tekst "powiedz nam skąd to masz, a łagodniej cię potraktujemy". Bez tego nie wpadałaby żadna grubsza rybka. Niby gdzieś był pomysł, albo nawet projekt ustawy o nie karaniu po przyznaniu się skąd to w kieszeni się wzieło. Ale chyba na pomysłach się skończyło.

A czy nie jest to Twoim zdaniem niesprawiedliwe, że przez to, że policja nie ma innej metody na łapanie prawdziwych bandytów, musi istnieć prawo, które sprawia, ze więzienia zasiedlają osoby, które NIE ZROBIŁY NIC ZŁEGO NIKOMU? :)
LongIsland
Początkujący

Poprzednia strona

Powrót do Wiadomości z kraju i świata (społeczne)