Konflikt w Strefie Gazy

Polityka nie związana bezpośrednio z naszym krajem.

Moderator: Moderator

Konflikt w Strefie Gazy

Postprzez whatsup » 2009-01-06, 20:21

Od 27 grudnia trwa konflikt pomiędzy Hamasem a Izraelem. To już prawdziwa wojna. Ataki organizowane są z lądu, powietrza i morza. Zginęło już ponad 600 osób.
Na Bliski Wschód zjeżdżają dyplomaci z całego świata. Kierowany jest ostry sprzeciw wobec działań zarówno Hamasu jak i Izraela. To wszystko nie daje jednak żadnej wyraźnej poprawy. Sytuacja z dnia na dzień jest coraz gorsza. Dziś ostrzelana została szkoła ONZ w Strefie Gazy, zginęło co najmniej 40 osób.

Taki oto paradoks - ponoć ziemia święta, a toczy się tam jedna z najkrwawszych wojen od połowy wieku...
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez empetrzy » 2009-01-19, 17:56

No właśnie... ziamia święta, a trwa wojna. N szczęście obecnie jest rozejm. Daje to powody do pozytywnego myslenia;)
empetrzy
Nowicjusz

Postprzez luchos » 2009-01-19, 18:25

Tylko ze rozejm juz nie przywroci kilkaset zabitych osob.
Jednak nadzieja, ze nie zgina kolejne
|||
luchos
Moderator

Postprzez empetrzy » 2009-01-21, 19:48

no niestety nie da sie przywrocic tych zabitych osob;/ jednak z drugiej strony na dzialania Hamasu nie mozna bylo byc calkiem obojetnym [*]
empetrzy
Nowicjusz

Postprzez whatsup » 2009-01-21, 20:06

22 dni walki. Doszczętnie zniszczone miasta, domy, budynki. Tysiące osób nie ma dokąd wracać. Ponad 1300 zabitych, ponad 5000 rannych.

Polityka XXI wieku....
Zmień dilera.
whatsup
Moderator

Postprzez viva91 » 2009-01-23, 18:57

ja mam wątpliwości czy kiedykolwiek tam zapanuje spokój... mam czarne mysli, że to rozszerzy się na inne tereny :-/
Jeśli uważasz że kobiety to słaba płeć, spróbuj w nocy przeciągnąć kołdrę na swoją stronę`
viva91
Coś pisze

Postprzez Luciferio_n » 2009-01-24, 14:23

Ja powiem tylko tyle, że niezmiernie irytuje mnie fakt, że wszyscy (np. media w Polsce) płaczą nad Palestyńczykami i mówią jaki to Izrael zły. :evil:
Z tym, że sytuacja jest odwrotna, ponieważ to z terenów Palestyny od ponad pól roku były wystrzeliwane rakiety i jakoś to niekogo nie interesowało, wszyscy mieli do w d...
Więc ile można to wytrzymywać?

Nasłuchałem się tyle beznadziejnych argumentów na ten temat, że szlag mnie trafia.
A już kompletnie najgłupszy argument przeciw Izraelowi to to, że w Palestynie giną ludzie... Przecież do cholery przez palestyńskie rakiety też ginęli ludzie. :roll:

W dzisiejszych czasach tak bardzo tępi się antysemityzm, a jednocześnie tak bardzo naskoczona na Izrael, za ruch w gruncie rzeczy defensywny.
Luciferio_n
Klawiatura w ogniu

Postprzez empetrzy » 2009-01-24, 21:05

Luciferio_n napisał(a):Ja powiem tylko tyle, że niezmiernie irytuje mnie fakt, że wszyscy (np. media w Polsce) płaczą nad Palestyńczykami i mówią jaki to Izrael zły. :evil:
Z tym, że sytuacja jest odwrotna, ponieważ to z terenów Palestyny od ponad pól roku były wystrzeliwane rakiety i jakoś to niekogo nie interesowało, wszyscy mieli do w d...

Nasłuchałem się tyle beznadziejnych argumentów na ten temat, że szlag mnie trafia.
A już kompletnie najgłupszy argument przeciw Izraelowi to to, że w Palestynie giną ludzie... Przecież do cholery przez palestyńskie rakiety też ginęli ludzie. :roll:

W dzisiejszych czasach tak bardzo tępi się antysemityzm, a jednocześnie tak bardzo naskoczona na Izrael, za ruch w gruncie rzeczy defensywny.

dokladnie jest tak jak mowisz. wiecej jest "biadolenia" o rannych, gdy oficjalnie jest wojna niz jak sa to ataki terrorytsow
empetrzy
Nowicjusz

Postprzez jackback » 2009-01-25, 13:46

whatsup napisał(a):22 dni walki. Doszczętnie zniszczone miasta, domy, budynki. Tysiące osób nie ma dokąd wracać. Ponad 1300 zabitych, ponad 5000 rannych.

Polityka XXI wieku....

Tłuką się jak mogą, cel to wyciąć jedną ze stron...no niestety polityka naszego wieku bywa brutalna... :cry:

[ Dodano: 2009-01-25, 13:47 ]
Luciferio_n napisał(a):Ja powiem tylko tyle, że niezmiernie irytuje mnie fakt, że wszyscy (np. media w Polsce) płaczą nad Palestyńczykami i mówią jaki to Izrael zły. :evil:

Żadna ze stron nie jest niewinna- tak samo jest rozumiana reakcja na atak jak i sam atak- bowiem atakujący byli np broniąca się stroną wcześniej i vice versa :-/
----====Odwaga jest czasem i skutkiem strachu====----
jackback
Początkujący

Postprzez empetrzy » 2009-01-27, 21:28

jackback napisał(a):Żadna ze stron nie jest niewinna- tak samo jest rozumiana reakcja na atak jak i sam atak- bowiem atakujący byli np broniąca się stroną wcześniej i vice versa :-/

Hmm.... to akurat jest ciezko okreslic;/ Jest za duzo aspektow wplywajacych na ta sytuacje..
empetrzy
Nowicjusz

Postprzez Luciferio_n » 2009-01-31, 13:50

Żadna ze stron nie jest niewinna- tak samo jest rozumiana reakcja na atak jak i sam atak- bowiem atakujący byli np broniąca się stroną wcześniej i vice versa :-/

Owszem, teraz są agresorami, ale agresor agrosorowi nierówny. Ciężko powiedzieć, że nie mają racji w tym co robią. :roll:

Przytoczę tutaj słowa prezydenta Izraela, skierowane do premiera Turcji, który wcześniej zarzucił mu atakowanie Pakistanu:
"A co pan by zrobił, gdyby na Stambuł padały dziennie dziesiatki, setki rakiet?!?!"
Luciferio_n
Klawiatura w ogniu

Postprzez empetrzy » 2009-02-07, 12:30

Kiedyś słyszałem wypowiedź jednego z korespondentów wojennych który stwierdził że za zdjęcie które mogłoby dać pokój, gotów jest oddać własne życie...

Polecam ten link: http://www.bibula.com/?p=5701
empetrzy
Nowicjusz

Powrót do Polityka zagraniczna